Supergoda, väldigt mättande och nyttiga.
Tekakor på havregrynsgröt.
Gröt 3 dl havregryn, 4 dl vatten, koka till en gröt
Deg 100 gram margarin, 5 dl mjölk, 2 pkt jäst, 1 tsk salt, 1 dl sirap, ca 2 liter mjöl ( jag tog hälften rågsikt och hälften vetemjöl )
Eftersom dessa bara ska jäsa en gång så går dom lite snabbare än vanligt matbröd.
Smält margarinet och blnda i mjölken. Tillsätt sirapen i vätskan och värm det till fingervarmt. Blanda ner gröten i degvätskan och tillsätt jäst, salt och mjöl. Tekakorna ska bakas direkt. Kavla ut kakorna ca 1 cm tjocka, låt sedan jäsa i 40 minuter. Pensla med vatten och grädda sedan i ugn 10 minuter på 200 grader.
Smakar inte havregrynsgröt
Inte mycket till tekakor under jäsningen |
Men...tadaaaa så här fina blev dom |
5dl vatten, ½dl olja, 50 g jäst, ½dl sirap, 1 msk salt, 7dl Rågsikt, 7-8 vetemjöl
Blanda vatten och olja och värm det till fingervarmt. Smula jästen och häll över degvätskan och rör om till jästen löst upp sig. Tillsätt sirap, salt, rågsikt och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen till en jämn och fin deg. Låt det jäsa 40 min. Baka ut till två limpor, runda eller avlånga....Jäs bröden 30 min. Pensla med vatten, grädda i ugnen 30 min på 200 grader.
Stora fina limpor |
Bullar med torkad frukt och pumpakärnor
50 g jäst, 5 dl ljummet vatten, 2 msk olja, 1 ½ tsk salt, 150 g hackad torkad frukt (t ex russin, katrinplommon, aprikoser) pumpakärnor efter tycke och smak, Ca 12 dl rågsikt.
Smula jästen i degbunken och rör ut den i lite av det ljumma vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, hackad frukt och nästan allt mjölet. Arbeta degen smidig och låt jäsa 30 minuter.
Knåda degen på mjölat bakbord och dela i två delar, rulla till längder.Skär varje längd 8- 10 bitar och rulla till släta bullar. Låt bullarna jäsa 20-30 minuter. Pensla med vatten och grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 8-10 minuter.
Så här blev resultatet |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar